mail cd's Andries Clement nieuws composities cd's contact links

Toewijding aan dat waar je hart ligt

Composities van Andries Clement door vocaal ensemble Paragon o.l.v. Ramon van den Boom. Gehoord in De Toonzaal op zaterdag 9 mei '09

door Marjolijn Sengers. maandag 11 mei 2009.

Eén woord spookte zaterdagavond steeds door mijn hoofd. Toewijding. Toewijding van de dichter aan het woord, van de componist aan de muziek, van de zangers aan de gezongen teksten. Toewijding aan dat waar je hart ligt, daar gonsde het van in De Toonzaal. 'Mijn hert altijt heeft verlanghen', heette het programma waarin composities van Andries Clement op voornamelijk Nederlandstalige, literair-poëtische teksten klonken.

Clement, in Brabant een bekend koordirigent en voormalig directeur van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten, liet zich inspireren door gedichten van onder andere Leo Vroman, Jan Engelman, Ida Gerhardt, P.A. de Génestet, Judith Herzberg en Paul Claes. Diepzinnige, betekenisvolle gedichten, waarin de diepere lagen van het leven langskomen. Clement zette ze met veel gevoel voor vocaliteit op muziek. Zijn idioom is transparant, verhelderend, sluit aan bij het karakter van de tekst, breekt open, vouwt dicht, versterkt wat de dichter moet hebben bedoeld. Het voor de gelegenheid uit geoefende zangers geformeerde Paragon – een van de edelstenen uit 'Onyx' van Paul Claes – zong met het grootste respect voor en betrokkenheid bij de zorgvuldig tot stand gekomen composities. Stevig, goed verstaanbaar, grotendeels zuiver, soms zoekend en meestal vindend, werd er onder leiding van Ramon van den Boom geïnspireerd gezongen. Een bijdrage leveren aan het Nederlandstalige repertoire, dat is wat Clement beoogde en waarin hij uitstekend is geslaagd. Ter afwisseling speelden Ad van Sleuwen, Eelco Kooiker en Ramon van den Boom het speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde 'Concerto à tre voor drie klavecimbels van Kees Schoonenbeek, een plezierig, onderhoudend stuk dat de ernst van de vocale muziek op aangename wijze doorbrak.