mail cd's Andries Clement nieuws composities cd's contact links

'Muziek zet een gedicht kracht bij'

door Marjolijn Sengers voor het Brabants Dagblad. woensdag 15 april 2009

'Mijn hert altijt heeft verlanghen' heet de cd. Hij ziet er prachtig uit. Oranjerood, geel en groen, de kleuren van de lente, het seizoen dat menig dichter tot mooie woorden verleidde.

Ook componist Andries Clement werd verleid. Door woorden, door poŽzie, van voornamelijk Nederlandse makelij. "In een goed gedicht slaagt een dichter erin met weinig woorden veel los te maken. Ik probeer met mijn muziek het gedicht kracht bij te zetten. Ik zoek de gedichten heel zorgvuldig uit. Ik lees veel, soms kom ik iets moois tegen, van Leo Vroman, Ida Gerhardt, Jan Engelman, Judith Herzberg, om maar wat namen te noemen. Dat laat ik bezin ken, lees het nog eens en nog eens, pas als de tekst zich voor mij ontsluit, kan ik er muziek bij maken."

Het doel van de cd en de bijbehorende concerten in de vier grote Brabantse steden is de Nederlandstalige vocale cultuur een impuls te geven. De Nederlandse taal is geen zangtaal, is de algemene opvatting. "Een overblijfsel van de invloed die Calvijn hier heeft gehad", vermoedt Andries Clement, die het daar niet mee eens is. "Onze literaire traditie is even rijk als die van andere landen en zolang we het Nederlands op een natuurlijke manier uitspreken en niet proberen accenten aan te brengen die je bij het spreken ook niet aanbrengt, is er niets aan de hand."

Andries Clement (65), musicoloog, koordirigent, componist en jarenlang directeur van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, legt zich pas sinds 2000 toe op het schrijven van muziek. Voorheen had hij geen tijd, en die heeft hij nodig. Hij moet geconcentreerd kunnen werken, hij schaaft veel en lang aan zijn composities. De muziek klinkt in zijn hoofd, de piano heeft hij voor de klankvoorstelling niet nodig. Voor hem is een stuk geslaagd als zangers het graag zingen en het gedicht begrijpen. "Ik schrijf altijd voor koor a capella (zonder instrumentale begeleiding, red.), daarmee bereik ik op de meest directe manier mijn doel. Ik gebruik muzikale bouwstenen uit alle tijden, schrijf in principe tonaal en modaal, maar schuw, als de tekst daar aanleiding toe geeft, chromatiek niet. Ik wil vooral mooie muziek schrijven, geen moeilijke, waarbij koorleden met een stemvork de toon moeten zien te vinden."

De cd bevat alleen muziek van Andries Clement, tijdens de concerten klinkt ook werk van renaissance componisten De Monte, De La Rue en Wilby en een speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd concert voor drie klavecimbels van Kees Schoonenbeek.

Uitvoerend koor is Paragon, een naam ontleend aan het gedicht 'Onyx' van Paul Claes, waarin een aantal edelstenen worden bezongen.

Concerten met muziek van Andries Clement; vrij 17, zat 18 april, zat 9, zon 10 mei in respectievelijk Tilburg (Cenakel 20.30), Eindhoven (Paterskerk 20.30), Den Bosch (De Toonzaal 20.30) en Breda (De Nieuwe Veste 16.00);

Paragon o.l.v. Ramond van de Boom.